2020. május 5., kedd

Ki korán kel....

Sziasztok!

A mostani bejegyzésben a korán kelésről...talán nem is arról. Inkább a hajnali futásról/futásokról fogok írni.

Én mindig is koránkelő típus voltam, ugyan nem mindig volt így, de amikor elkezdtem a gimnáziumot hirtelen megtanultam korán kelni. (Saját döntés volt, hogy minden nap 80 km-ert buszozok az iskolába és haza) Nah meg persze a vizsgák most is arra, kényszerítenek néha, hogy keljek fel korán (bár azt mondják amit eddig nem tanultam meg azt már hajnalban elengedhetem😅)

De mi is a lényeg? A futás...általában, nálam, mindig! Mikor reggel felkelek már azon agyalok mi lesz a következő futás, mikor megyek, milyen útvonalon, ki fogja cipelni a kulacsomat (még nem találtam megfelelő kulacsot, illetve tartót 😟), vajon a hugomat el tudom-e rángatni otthonról. Ezek és ehhez hasonló kérdések merülnek fel általában bennem. Aztán végül összeszedem magam, megnézem a naptáramat, az edzéstervemet, összekészülődök és elindulok futni!

De miért olyan korán? Érvek a korai futás mellett:

1. Ilyenkor reggel még frissen tiszta fejjel indulsz el futni, feltehetően jót pihentél az éjszaka. Reggel még nem nyomasztanak a napi teendők, a határidők. Nem kattogsz azon, hogy amúgy mennyi mindent kell csinálnod a nap folyamán.

2. Korán reggel üresek az utcák, a kerékpárutak, futós útvonalak. Én ugyan falun élek, így alapjáraton napközben sem találkozom futókkal (nagyon ritkán egy-egy kerékpárossal), de sokkal jobban szeretem én is, ha nincsen a közelemben senki (főleg így a járvány idején)

3. A reggeli futások, felfrissítik a testet és az elmét, kiegyensúlyozottabb leszel egész nap. Többször tapasztaltam magamon azt, hogyha már reggel elmegyek futni utána egész nap sokkal fittebb és boldogabb vagyok. Meg persze kevésbé stresszes, és ideges.

4. A hajnali futások inkább a nyugodtabb lazább kocogások ideje. Ilyenkor élénkül fel a szervezeted és vág bele a napba.

5. Javul az alvásminőség, a reggeli edzések, pozitív hatást gyakorolnak a mélyalvás mennyiségére. Ezt egy 2019-ben publikált kutatás igazolja.

6. Az éhgyomros edzés fokozza a zsíranyagcserét, amellyel hatékonyabban ég a zsír.

7. És persze a legfontosabb!! Nem sumákoljuk el az aznapi edzést! A nap ezen szakaszában nehezebb kifogást találni, persze csak miután az ébresztőt is kioffoltuk. Ilyenkor még nem kezdődik el a munka, nem kell a gyerekkel iskolába, óvodába rohanni. Sőt a social media sem ébredt fel még. De mire te visszaérsz a futásból addigra mindenki ébren lesz, és örömmel posztolhatod a reggeli edzés örömeit.